Frisyrer

4 06 2008

Det kanske mest utmärkande för oss alla är vår frisyr. Det finns lika många frisyrer som det finns människor på denna jord. Vissa byter frisyr ett par gånger om året andra går med samma frilla i två tre decennier. Frisyren är ett kännetecken, en slags markering att här kommer ”jag” Någon som känner till Lars Adaktussons välkammade frilla?

Det är samma som med kläderna att vi lätt drar växlar, delar in i fack och generaliserar efter frisyrer. Vem har inte sett en rakad biffig typ och blivit lite rädd? När det egentligen kan vara rena motsatsen att den rakade killen är jättesnäll och trevlig typ. Att färga håret svart och låta det hänga ner framför ögonen är inte det lite ”emo” När vi delar in i fack så ser vi ofta de sociala grupperna som förebild och har redan där skapat oss en bild av människan. Likadant om vi ser en tjej med en LV väska så antar vi att hon har gott ställt, prylar, detaljer, kläder är det som förstärker bilden av en person vid första anblicken. Sedan är det upp till personen att leva upp till den förväntade bilden eller inte.

Det finns faktiskt fall där folk har fått sparken på grund av deras frisyr, vilket egentligen är rätt skrämmande. Men man måste försöka förstå anledningen till det också, arbetsgivaren har antagligen en policy eller klädkod. Det är något man måste lära sig att acceptera, man ska inte behöva ändra sin profil så länge man gör ett kompetent jobb. Men samtidigt måste man lära sig att acceptera en arbetsgivares önskemål om hur dennes arbetsplats ska profileras. Kan man inte acceptera detta så kanske man bör söka sig till jobb där en alternativ, färgad och stylad frisyr passar mer in och där det inte finns någon kod för hur man ska se ut.


Åtgärder

Information

2 responses

8 07 2008
Caroline Lausmaa

Tjenare du!
Läcker sida du har!

13 08 2008
Elisabeth Ekeberg

Bra skrivet Mackan!!!

Lämna en kommentar