Kompetens utveckling

29 05 2008

Kompetens, kompetens och vidare kompetens…

Vad betyder kompetens? Det betyder att man är kompetent, kapabel, har kunnighet inom något speciellt.

Hur kan man skaffa sig kompetens?

Man kan utbilda sig, men man blir även mer kompetent på ett område av erfarenhet. Det är kompetens, sedan kan man dela upp det i olika områden exempelvis socialt kompetens, kompetens inom ett visst område etc.

Det centrala i frågan när det gäller kompetens utveckling är att man egentligen hela tiden borde se till att uppdatera sina kunskaper. I livet är det ytterst sällan något är statiskt och alltid står på samma nivå och därför är det bra att hänga med i svängarna. Det finns grymt mycket möjligheter i Sverige när det gäller utbildning, alltifrån regelrätta klassrums undervisningar till videoföreläsningar på internet. Man kan även se till att försöka läsa på nyheter inom det område man jobbar med etc. Eftersom vi själva är våra egna ägare så innebär det att om vi äger ett varumärke med en hög kompetensnivå att det blir enklare att differentiera sig från mängden. Att kunna differentiera sig från konkurrenter och omvärlden betyder mycket fördelar när man bygger sitt personliga varumärke.

Det är svårt att få tiden att räcka till, men det brukar ofta finnas mycket generösa möjligheter till att anpassa sin kompetensutveckling. Det blir också viktigt att planera sin tid. Planering är viktigt! Så är det bara och det finns alltid någon möjlighet till luckor i kalendern.

Precis som på bilden så kan du skruva upp din kompetens nivå, du sätter själv dina gränser…


Åtgärder

Information

Lämna en kommentar